Index Vakbarát Hírportál

Egyre több kéjgáz lehet a Földön

2012. július 23., hétfő 15:57

Kutatók szerint hamarosan nagyobb mennyiségű dinitrogén-oxid, vagyis kéjgáz kerülhet a Föld légkörébe. A kéjgáz az egyik legismertebb érzéstelenítő eszköz, azonban káros mellékhatása, hogy 300-szor jobban melegíti a bolygónkat, mint a szén-dioxid – írja az io9.com.

A dinitrogén-oxid normál körülmények között elenyésző mennyiségben van jelen a légkörben, de a tudósok szerint ez hamarosan megváltozhat, már ebben a században is. Ez történt Európában 14 500 évvel ezelőtt is, közvetlenül az utolsó jégkorszak után.

A Svájci Szövetségi Technológiai Intézet jelentése szerint a jégkorszak után kiolvadó növények a nitrogén felvétele közben, melléktermékként jelentős mennyiségű dinitrogén-oxidot juttattak a levegőbe. Az egyik ilyen növény a homoktövis volt, ami igen elterjedt volt az ősi Európában. Kutatók szerint nehéz megmondani, milyen hatással lenne egy hasonló folyamat a Föld mai légkörére, de a sarki jégtakaró olvadása miatt az éghajlati körülmények egyre inkább kedveznek a homoktövishez hasonló növényeknek. Ez tehát komoly problémának bizonyulhat a 21. században, bár nem lehet tudni, pontosan hogyan hatna a globális felmelegedésre a természetben megtalálható kéjgáz szintjének emelkedése.

Rovatok