Index Vakbarát Hírportál

Madarak is képesek logikus gondolkodásra

2012. július 23., hétfő 17:21

Osztrák viselkedéskutatók szerint egyes madarak – elsősorban azok, amelyek elrejtik a táplálékukat – képesek logikai feladványokat megoldani. A madarak logikai készségeit sokáig alábecsülte a közvélemény és a tudomány, de ez annak köszönhető, hogy rosszul értelmezték a madáragy anatómiáját. Funkciói alapján azonban mindenre képes, amire egy emlősé.

A Bécsi Egyetem kutatói hollóknak, papagájoknak és nyári ludaknak adtak egyszerű feladatokat – például kizárásos alapon baloldalt kellett keresniük a táplálékot, ha jobb oldalt nem találták. Más kísérletekben társas viszonyokat kellett felismerniük és levezetniük. Az eredmények arra engedtek következtetni, hogy a logikus gondolkodás terén a madarak egy szinten állnak az emlősökkel.

A madárfajok közti különbségek a kutatókat is meglepték. Megállapították, hogy ezek részben arra vezethetők vissza, hogy az állatok elrejtik-e táplálékukat vagy sem. Ebből a tulajdonságból a hollóknak egyes kísérleteknél előnyük származott. Az általános intelligencia terén ugyanakkor a papagájok jeleskedtek leginkább, míg a logikai következtetés alapszerkezete minden vizsgált fajnál fellelhető volt.

Az állatok logikai és társas képességeinek vizsgálata virágkorát éli – nyilatkozta a kutatás vezetője, Kurt Kotrschal. Eddig a madaraktól nem vártak sokat ezen a téren, mivel agyuk felépítése eltér az emlősökétől. Ugyanakkor egy másik, nemrég bemutatott tanulmány kimutatta, hogy a haltól az emberig minden gerincesnek közös, szociális agya van. A társas-szexuális viselkedés ugyanazon magterületeit ugyanazok az ingerületátvivő anyagok (neurotranszmitterek) irányítják, méghozzá már 450 millió éve. Így minden gerinces között létrejöhet valódi társas viszony.

Rovatok