Index Vakbarát Hírportál

Kihalt növényt találtak Lengyelországban

2012. július 24., kedd 11:18

A lengyelek több mint fél évszázada kihaltnak tekintették az Európa déli részén honos tarka kosbort (Orchis tridentata Scopoli), amelynek egyetlen lengyelországi élőhelyét idén tárták fel a Tengermelléken. A szigorúan védett növényfaj egyetlen lengyelországi élőhelyére még májusban bukkant egy helyi természetvédő egyesület tagja, de a helyszínt az erdészet azonnal titkosította, hogy hívatlan személyek ne pusztíthassák el a ritka virágot. Mindössze félszáz példányt találtak az országban utoljára csaknem hatvan évvel ezelőtt eltűnt virágból.

A száraz dolomit- és mészkősziklagyepeken honos, harminc centiméter magas orchideaféle tojásdad-lándzsás levelű. Virágzata tíznél kevesebb apró, legfeljebb 2 centiméteres rózsaszín vagy lila virágból áll, ezért a növényfaj legkisebbjei között tartják számon. Áprilistól júniusig virágzik és elsősorban a mediterrán vidékekre jellemző nyitott, erősen napos helyeken nő.

A tarka kosbor nagyon érzékeny: nemcsak a megfelelő termőtalajt, vizet és napsütést igényel, de a virágnak a rovarok segítségén kívül a megfelelő gombákra is szüksége van a csírázáskor. Szakértők szerint a növény nem él Lengyelország más vidékein, mert csak a nyugati Tengermellék részben vad területén alakult ki a Dél-Európára jellemző mikroklíma.

Rovatok