Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas jégtömeg olvadt el Grönlandon

2012. július 25., szerda 10:55

Júliusban szokatlanul nagy mennyiségű jég olvadt el Grönlandon. A NASA szerint példa nélküli olvadás zajlott le a Summit állomás környékén, a sziget leghidegebb és legmagasabban, tengerszint felett 3200 méteren fekvő pontján, ahol több mint száz éve nem történt hasonló eset – írja a BBC.

Az olvadásnak indult jég területe július 8-án még csak 40 százalék volt, de alig négy nappal később már 97 százalékra ugrott. Bár a grönlandi jégtakaró legalább fele mindig eltűnik a nyári hónapokban, a gyors és kiterjedt olvadás meglepte a tudósokat, akik rendkívülinek nevezték a jelenséget.

A NASA még nem tudta megállapítani, hogy az olvadási folyamat természetes, de ritka esemény, vagy az ember által okozott globális felmelegedés következménye-e. Abban mindenesetre számos tudós bízik, hogy a grönlandi jég nagy része idővel vissza fog fagyni.

Grönlandot harminc éve figyelik műholdakkal, azóta a legnagyobb olvadás során a felolvadt jég a sziget területének mintegy 55 százalékát tette ki. A Summit állomás körüli jég viszont a feljegyzések szerint utoljára 1889-ben kezdett el olvadni. Lora Koenig, a műholdfelvételeket vizsgáló kutatócsoport egyik tagja úgy véli, ehhez hasonló olvadásra csak 150 évente kerülhet sor, de az elmúlt évek adatait figyelve a jelenség aggasztó.

Néhány nappal az olvadás felfedezése után a NASA műholdjai egy Manhattan területénél kétszer nagyobb jéghegy leszakadását figyelték meg Grönland északi részén, a Petermann-gleccseren. Tom Wagner, a NASA munkatársa szerint a jéghegy leválása és a most dokumentált olvadás is „egy komplex történet része”. Az űrügynökség az elkövetkező években kutatni fogja a jelenségek hátterét.

Rovatok