Index Vakbarát Hírportál

A világ legnagyobb igazgyöngyét találták meg

2012. július 26., csütörtök 18:32

Valószínűleg a világ legnagyobb igazgyöngyét találták meg az angliai Portsmouthban található Blue Reef Aquarium kutatói. A gyöngy az MRI-készülékkel végzett szkennelés alapján golflabda nagyságú lehet, kétszer akkora, mint a legnagyobb ismert igazgyöngy a világon (itt van némi vita a szakértők között, hogy az Allah könnycseppje néven ismert hatalmas, de nem szabályos gömb alakú, hét kilós  gyöngyszerű képződmény igazgyöngynek számít-e).

A gyöngyöt egy hatalmas, 15 centi átmérőjű, megkövesedett kagyló rejti, ami a becslések szerint 150 millió éves lehet, brit halászok hálójából került elő, és egy  portsmouth-i halpiacon figyelt fel rá a helyi akvárium egyik munkatársa. A Jura földtörténeti korban élt osztrigák jóval nagyobbak voltak, mint mai leszármazottaik, de ugyanúgy nagyon ritka volt, hogy a kagylóhéj alá jutó szennyeződésre reagálva gyöngyöt növesszen, és még ritkább hogy az szép gömb alakú legyen.

A világ legnagyobbjának sejtett gyöngy valószínűleg sosem fog előkerülni a megkövesedett kagylóból, a tudósok nem akarják felnyitni, és azzal megsemmisíteni a tudományos szempontból felbecsülhetetlen értékű fosszíliát. Az ősi kagyló egyébként kisebb, mint a világ legnagyobb osztrigája, amit idén májusban találtak Észak-Kaliforniában, de nem volt benne gyöngy.

Rovatok