Index Vakbarát Hírportál

Magyar győzelem a Fizika Diákolimpián

2012. július 26., csütörtök 14:02

Szabó Attila 11. osztályos pécsi diák, a Leőwey Klára Gimnázium tanulója nagy fölénnyel abszolút első helyezést ért el a 43. Nemzetközi Fizika Diákolimpián (IPhO), ezenfelül megkapta a legjobb elméleti dolgozatért járó különdíjat is. Az olimpia záróceremóniáján hirdették ki a tavaly szeptembertől idén júniusig lezajlott levelezős pontverseny, a Physics Cup eredményét is; Szabó itt is első helyezett lett.

Az idei olimpiát július 15. és 24. között Észtországban, Tallinnban és Tartuban rendezték meg, ahol 80 országból 378 versenyző mérte össze a tudását. A résztvevő országok közötti nemhivatalos ponttáblázatban Magyarország a tizenegyedik helyen végzett. A magyar csapat két csapatvezetővel (Vankó Péter, BME, Fizikai Intézet; Vigh Máté, ELTE, Fizikai Intézet, mindketten a budapesti diákolimpiai szakkör vezetői) és egy megfigyelővel (Sarlós Ferenc, MTA, Biológiai Kutató Intézet, a szegedi diákolimpiai szakkör egyik vezetője) kiegészülve érkezett a megmérettetésre.

Ezüstérmet szerzett Laczkó Zoltán, a szegedi Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium tanulója, a Budapesti Piarista Gimnázium tizedikes diákja, Juhász Péter, valamint Papp Roland, aki szintén tizedik osztályba jár a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban. A Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium diákja, Kovács Áron Dániel bronzérmesként végzett.

A versenyzők közül négyen a budapesti központi szakkör tagjai is voltak. A felkészítő tanárok és a magyar szervezők köszönetet mondtak a támogatásért az ELTE és a BME Fizikai Intézeteinek, akik a válogatóversenyek és az edzőtábor során helyet és eszközöket biztosítottak a munkához.

Rovatok