Index Vakbarát Hírportál

Öngyilkos termeszek védik a kolóniát

2012. július 26., csütörtök 20:40 | aznap frissítve

Kolóniájuk védelme érdekében öngyilkos merényleteket követnek el egyes termeszek. Támadás esetén a törzsükön cipelt, méreggel teli zsákokat kirepesztik és ragadós folyadékot szabadítanak fel, ami más fajok számára mérgező.

Mivel idővel az állatok rágó szájszervének élessége csökken, és így kevésbé aktívan vehetik ki részüket a táplálékkeresésből, elsősorban a kolónia öregjei szolgálják ilyen módon a társadalmat.

Jan Sobotnik, a Cseh Tudományos Akadémia szakértője és munkatársai a Neocapritermes taracua nevű fajnál fedezték fel a robbanékony kis zsákokat, amelyek a termeszek tora és potroha között találhatók. A tasakok egyes állatoknál jól felismerhető, kék színűek, másoknál fehérek.A kutatók szerint támadáskor a kék zsákokkal rendelkező termeszek különösen agresszívan viselkednek: harapnak, ugyanakkor szabadon engedik mérgező rakományukat. Az akcióba viszont bele is halnak. A kék zsákocskákban lévő folyadék hatásosabbnak bizonyult, mint a fehérekben lévő. A tudósok feltételezése szerint az idősebb állatok fejlesztik ki ezt a fegyvert és készek is bevetni.

További vizsgálatok fényt derítettek arra, hogy a folyadék speciális mirigyekben képződik a bőr alatt, és akkor fejti ki teljes hatását, ha a termeszek nyálával keveredik.

Rovatok