Index Vakbarát Hírportál

Tofuszalonnát esznek majd a Mars-utazók

2012. július 27., péntek 11:33

A NASA és a Lockheed martin hadiipari óriáscég csaknem két évtizeddel a tervezett Mars-expedíció előtt elkezdett kísérletezni a majdani asztronauták étrendjével. Mivel a Mars-utazás nagyon hosszú, az élelmezés komoly problémát jelent majd, hiszen az űrhajó rakományának tömegét a lehetőségekhez képest a minimumra kell szorítani, de az űrhajósoknak egészséges, bőséges, és változatos táplálékra van szükségük.

Az űrhajósmenüben jelenleg tofuból készült szalonnautánzat, rántotta, sült krumpli, palacsinta és mogyoróvajas sütemény szerepel. A Marsra az út fél évig tart, a tervek szerint a bolygó körül keringve 18 hónapot töltene az expedíció, majd újabb fél év a hazatérés. Az élelem nagy része szárított és fagyasztott, és a hosszú távú tervek szerint maguknak termelnek hozzá speciális üvegházakban, folyékony tápanyagban növényi kiegészítőket az űrhajósok. Különösen fontos lesz az újrahasznosítás is.

Hosszú távon, egy esetleges Mars-kolónián, vagy a bolygó körül keringő űrállomáson az asztronauták kénytelen-kelletlen vegeráriánussá válnak, mivel növényeket tudnak maguknak termeszteni, de húst vagy más állati eredetű táplálékot csak a Földről tudnak vinni nekik, illetve valamilyen szintetikus pótszerrel helyettesítik azt.

A Nemzetközi Űrállomásra hathavonta érkezik teherűrhajó élelmiszer-utánpótlással. Az űrhajósok étrendje csupa olyan ételből áll, amit még lenn a Földön megkóstoltak, és áldásukat adták rá. Ezeknek az ételeknek két év a szavatossági idejük, amin mindenképpen növelni kell a Mars-utazásra. Pszichológusok szerint nagyon fontos, hogy az űrhajósok étrendje ne csak egészséges és tápláló legyen, de szeressék is az asztronauták, amit esznek, mert ez alapvető az általános morál fenntartásához. Különösen nagy jelentőségű ez egy olyan hosszú expedíciónál, mint a marsi, ami pszichésen sokkal megterhelőbb, ráadásul egészen másféle lelki terhet jelent, mint bármi, amivel eddig űrhajósnak szembe kellett néznie.

Súlytalanságban egyébként az életek illata és íze is egészen más, mint a Földön, állítják az űrhajósok, akik szerint fenn az űrben sokkal gyengébben működik az ízérzékelés.

Rovatok