Index Vakbarát Hírportál

A szennyvízből is kimutatható a drogozás

2012. augusztus 2., csütörtök 15:59

A nyugat-európai nagyvárosokban leginkább kokaint használnak a kábítószeresek, míg a skandináv országokban a szintetikus metamfetaminból fogy több – derült ki egy nagyszabású nemzetközi kutatásból, amelynek keretében a városok szennyvizét vizsgálták.

Egy nemzetközi kezdeményezés hatására tavaly márciusban egy héten át mindennap megvizsgálták 11 ország 19 nagyvárosának a szennyvizét, hogy kimutathassák belőlük a kábítószerezésre és doppingolásra használt anyagok mennyiségét. A kísérletet végző kutatók a mérési adatok alapján kiszámolták, hogy az ott élők átlagosan milyen szereket fogyasztanak és mennyit használnak ezekből. mennyit fogyasztottak, használtak ezekből. A norvég Vízkutató Intézet és a milánói Mario Negri Gyógyszerkutató Intézet munkatársai által végzett vizsgálatok eredményeit a Science of the Total Environment szakfolyóiratban közölték.

A szervezetbe kerülő anyagok bizonyos része változatlanul, vagy kémiai módosulások után a vesén keresztül kiürül a szervezetből, és a szennyvízbe kerül. A szakemberek naponta meghatározták a szennyvízben lévő kokain, amfetamin és metamfetamin, ecstasy és kannabisz mennyiségét. A városokban élők száma alapján kiszámolták, hogy ezer lakos átlagosan mennyit használt ezekből a szerekből, és azt is fölmérték, hogy milyen különbség volt a hétfői, illetve a hétvégi drogfogyasztásban az egyes helyeken.

Belga fű és holland kokain

Kimutatták, hogy a kokain az egyik legnépszerűbb kábítószer. Jelenleg Antwerpen lakossága fogyasztja a legtöbb kokaint, őket követi Amszterdam, Valencia, Eindhoven és Barcelona. A kokain hasonló mennyiségben található Utrecht és London szennyvizében is. Valamivel kevesebb a Santiagóban mért érték; körülbelül ennyit fogyasztanak Brüsszelben, Milánóban és Párizsban is.

A skandináv országokban kevesebb kokaint használnak, viszont sok fogy a népszerű szintetikus drogból, a metamfetaminból. Európa északi és északnyugati államaiban ez a legkelendőbb kábítószer, de sok fogy belőle Csehországban is. Az ecstasyból Valenciában és Santiagóban feleannyit találtak, mint Barcelonában, de nagy népszerűségnek örvend Hollandiában és Belgiumban. A kannabisz Hollandia, Franciaország és Spanyolország kábítószere; a kutatók ez utóbbit a marihuánaelosztás spanyol központjaival magyarázzák.

Rovatok