Index Vakbarát Hírportál

Gepárd döntötte meg a sprint világrekordját

2012. augusztus 3., péntek 15:16

Egy Sarah nevű nősténygepárd megdöntötte saját korábbi rekordját, 5,95 másodperc alatt tette meg a százméteres távot. Ez majdnem négy másodperccel gyorsabb, mint a leggyorsabb ember, a londoni olimpián is induló Usain Bolt 9,58 másodperces eredménye.

A gepárdok a leggyorsabb állatok a világon, képesek akár 96,5 kilométer per órás sebességre is felgyorsulni. A hivatalos sebességcsúcsot szintén a tizenegy éves Sarah döntötte meg a cincinnati állatkertben, 98 kilométer per órás sebességgel futott.

Előző rekordját 2009-ben állította fel, a százméteres távot akkor 6,13 másodperc alatt teljesítette. Előtte egy dél-afrikai gepárd, Nyana tartotta a csúcsot 6,19 másodperccel. Sarah futását a National Geographic is dokumentálta, a gepárd egy speciális pályán futott egy plüssjátékot kergetve.

A gepárdok azért tudnak ilyen gyorsan futni, mert nyúlánk testüknek köszönhetően futás közben nagyon messzire, akár 6-7 méterre is el tudnak rugaszkodni. Csak rövid távon tudja tartani sebességét, mert futás közben óriási hőt termel, és a testhőmérséklete is megemelkedik. Emiatt, ha nem éri el fél percen belül a zsákmányt, feladja az üldözést.

Rovatok