Index Vakbarát Hírportál

Megállították az ugandai Ebola-járványt

2012. augusztus 3., péntek 23:57

Az egészségügyi világszervezet nyilatkozata szerint sikerült megálltani az ugandai Ebola-járvány terjedését, az összes fertőzöttet és mindenkit, aki érintkezett velük, karanténba zárták. A július végén regisztrált járványnak eddig 16 halálos áldozata van. A betegség ezúttal nem mutatta a szokásos tüneteket, ezért vették észre aránylag későn, így tudott több falut is elérni, illetve eljutni az ország fővárosába, az 1,5 milliós, sűrűn lakott Kampalába. A WHO orvosai szerint több betegnél is jó esély van a túlélésre.

Az Ebola az egyik legrejtélyesebb betegség a világon, ellenszere, sikeres kezelési módja, vagy ellene védő vakcina nem létezik, az eredete nem ismert, ahogyan az sem, hogy a vírus hol és hogyan él túl két, általában nagyon gyors lefolyású járvány között. Az Ebola úgynevezett vérzéses lázat okoz, egyes törzseinél a halálozási arány 90 százalék körül van. Az eddigi járványok mind Közép-Afrikában törtek ki, és legfeljebb pár száz halálesetet okoztak a legnagyobbak is - a vírusnak ugyanis elég rövid a lappangási ideje, a tünetek pedig nagyon súlyosak: intenzív izomfájdalom, fejfájás, hasmenés, súlyos belső vérzések. A vírus terjedését, és a nagyobb járványok kitörését éppen az gátolja, hogy a betegség túl gyorsan öl, így ritkán lakott területen a járvány hamar megáll, mert a vírus egyszerűen nem talál magának új, megfertőzhető áldozatot.

A mostani ugandai kitörés éppen emiatt volt különösen aggasztó, ugyanis most először fordult elő, hogy az Ebola nem valahol vidéken, legfeljebb pár száz fős afrikai falvakban, hanem egy nagyvárosban jelent meg. Kampalának ráadásul nemzetközi repülőtere is van, közvetlen járatokkal Afrika és Európa nagyvárosaiba, így reális esély volt rá, hogy a vírus a rövid tünetmentes időszakban jut el egy fertőzött emberrel Johannesburgba, Kairóba, Londonba vagy Amszterdamba, esetleg az ugandai fővárosban terjed el kontrollálatlanul.

Rovatok