Index Vakbarát Hírportál

A hiroshimai atomtámadás 67. évfordulójára emlékeztek – Truman unokája is részt vett

2012. augusztus 6., hétfő 21:20

Daniel Truman, a hirosimai atombombázásra engedélyt adó elnök unokája támogatja Japán törekvéseit a nukleáris fegyverek terjedésével szemben. Ezt hangsúlyozta részvételével az emléknapon, amelyen közel 70 ország képviseltette magát.

Augusztus 6. a nukleáris fegyverek betiltásáért folyó harc világnapja, Japánban hétfőn a világ első atombomba-támadásának 67. évfordulójára emlékeztek.

A megemlékezésen Harry Truman, az atomtámadást 1945-ben elrendelő amerikai elnök unokája is részt vett. Mintegy 50 000 ember gyűlt össze az 1945-ös robbanás epicentrumához közel található hirosimai Béke-parkban, amely az elpusztított város és a 140 000 áldozat emléke. A második bombázás ugyanebben az évben, augusztus 9-én történt, Nagaszakiban – több-tízezer ember halt meg; az áldozat a háború feladására késztette Japánt.

A megemlékezésen közel hetven ország képviseltette magát, az esemény templomi harangszóval majd egy pillanatnyi csenddel vette kezdetét. A park középpontja, a hirosimai örök láng előtt virágokat helyeztek el.

A megemlékezéshez csatlakozott Truman elnök unokája, Daniel Truman és a mindkét atombombát ledobó gép radarosának unokája. Ari Beser nagyapja, Jacob Beser volt az egyetlen személy, aki közvetlenül részt vett mind Hirosima, mind Nagaszaki bombázásában, ő ugyanis az augusztus 9-i bevetésen is részt vett.

A megemlékezés utáni sajtótájékoztatón Daniel nem volt hajlandó megjegyzést fűzni ahhoz, hogy nagyapja döntése helyes volt -e. „Két generációval születtem később. Most már az én felelősségem mindent megtenni azért, hogy ne használjunk többé nukleáris fegyvereket.” - mondta a Kyodo Japán Hírügynökség szerint.

Daniel korábban azt nyilatkozta, azért döntött úgy, hogy meglátogatja Nagaszakit és Hirosimát, mert látnia kellett nagyapja döntésének következményeit, mintegy részeként saját törekvéseinek, hogy egy nukleáris fegyverektől mentes világban éljünk.

Az amerikai kormány először két éve küldött képviseletet – az amerikai nagykövetet – az éves rendezvényre. Hétfőn John Roos nagykövet látogatott el a hirosimai megemlékezésre.

"Japánnak merészebben, főszereplőként kell részt vennie a globális leszerelési erőfeszítésekben" – nyilatkozta Hirosima polgármestere, Kazumi Matsui. Felszólította a világ vezetőit, hogy látogassanak el városába a béke gondolatának fenntartásáért.  

Azt is elmondta, hogy a tavalyi évben a szökőár sújtotta Fukushima atomerőmű megmutatta, milyen veszélyei vannak a békés célra használt nukleáris energiának, és sürgette a japán kormányt biztonságosabb, vegyes energiaforrások használatára.

Meggyőződésem, hogy a nukleáris fegyverektől való megszabadulás igénye hamarosan elterjed Hirosimában, a világon, és ez végül elvezet minket a világbékéhez.” - mondta.

Matsui megjegyezte, hogy a bombázás túlélői most átlagosan 78 évesek illetve hogy a város egyre több erőfeszítést tesz arra, hogy biztosítsa számukra az egészségügyi ellátást, feljegyezze tapasztalataikat, emlékeiket a bombázás napjáról.

"Japánnak kell átadnia a tapasztaltakat a jövő generációinak, hogy Hirosima tanulsága soha ne merüljön feledésbe" – mondta Yoshihiko Noda miniszterelnök.

Rovatok