Index Vakbarát Hírportál

300 millió éves kövületeket tártak fel

2012. augusztus 7., kedd 11:22

Háromszázmillió évvel ezelőtt élt miniatűr dinoszauruszok, édesvízi cápák és medúzák maradványai kerültek elő egy ásatáson a németországi Türingiában. Az elmúlt két hét során több száz növényi és állati kövület került napvilágra az Oberhof melletti lelőhelyen. Jörg Schneider, a Freibergi Bányászati Akadémia paleontológus professzora szerint a lelet mindenképp látványos, más európai édesvízi ökoszisztémákkal összevethető.

Háromszázmillió éve a Türingiai erdő összeköttetést jelentett Észak-Amerika és Kelet-Európa között: akkoriban ezek egyetlen hatalmas szuperkontinens, a Pangea részeit alkották. A Türingiai erdőben több lelőhely is akad ebből az időből. A jelenlegi helyszín, a Lochbrunnen 1875 óta ismert, és évtizedek óta geológiai emlékhely. Nehézgépekkel öt kőfejtőszerű ásatási mezőt hoztak létre, amelyek mélysége az öt métert is eléri.

A schleusingeni Természettudományi Múzeum igazgatójával, Ralf Werneburggal közösen vezetett 15 fős kutatócsapat egy, a Perm időszakban itt elterülő tó rétegeit vizsgálta meg. Többek között apró édesvízi cápák fogait, rovarszárnyakat, kis rákokat, parányi őshüllők lábnyomait, valamint páfrányok, édesvízi kagylók és fél centiméteres medúzák maradványait is fellelték, ami rendkívüli, hisz utóbbiak nagyrészt vízből állnak, és alig maradt fenn belőlük valami. A leleteket először megtisztogatják, és biztonságba helyezik. A legjobb kövületeket a Freibergi Akadémia hallgatói és szakértők fogják kielemezni, majd a schleusingi múzeumban kerülnek kiállításra.

Rovatok