Index Vakbarát Hírportál

Ébredezik egy új-zélandi vulkán

2012. augusztus 7., kedd 14:44

Több mint egy évszázada nem tört ki az 1978 méter magas, új-zélandi Tongariro-hegy vulkánja, de a tűzhányó most ismét az aktivitás jeleit mutatja. Helyi beszámolók szerint a North Island közepén, a kirándulók körében népszerű nemzeti parkban található vulkán hétfő éjjel, nem sokkal éjfél előtt sziklákat, gőzt és hamut köpködött, hangos robbanások kíséretében. Személyi sérülésről vagy komoly károkról nem érkezett jelentés.

A Tongariro-vulkán utoljára 115 éve tört ki. A kutatók egyelőre nem tudják eldönteni, hogy megismétlődhet-e a jelenség. Az eset mindenesetre a szakértőket is meglepte. Bár az elmúlt hetekben szeizmikus aktivitást is észleltek a környéken, vulkánkitörésre ők sem számítottak. A vulkanológus Michael Rosenberg szerint elképzelhető, hogy a csendes periódus után a tűzhányó újra aktívvá válik, így figyelemmel fogják kísérni a működését.

Új-zélandi lapok szerint a vulkanikus tevékenység a kitörés óta alábbhagyott. A vulkáni hamut a szél a Csendes-óceán felé fújta, ami Air Zealand légitársaság néhány belföldi járatának indulását befolyásolta. A rendőrség arról számolt be, hogy a csökkent látótávolság miatt lezárt autópályákat azóta újra megnyitották. Noha hivatalosan nem rendelték el az evakuálást, néhányan mégis elhagyták az otthonukat. A hivatalos szervek arra kérték az otthon maradókat, tartsák zárva az ajtókat és ablakokat.

Rovatok