Index Vakbarát Hírportál

Gyűlnek a milliárdosok a Google aszteroidabányász cége körül

2012. augusztus 8., szerda 20:50

Újabb befektetők álltak a Google aszteroidabányász vállalkozásaként elhíresült Planetary Resources mögé, jelentette be szűkszavú közleményében a cég. A befektetők kilétét nem hozták nyilvánosságra, de a Bloombergnek adott nyilatkozatban következetesen a "milliárdos" szinonimát használták rájuk. Rajtuk kívül egy sziuntén nem megnevezett, de a világ élvonalába tartozó bányászati vállalattal kötöttek szerződést, és a Virgin Galactic privát űrvállalattal is együttműködnek. Ez a cég teszi majd meg a Planetary Resources első gyakorlati lépését az aszteroidabányászat felé, egy nyersanyagokban gazdag aszteroidákat kereső, és a pályájukat felmérő űrteleszkóp pályára állításéval. Ez a tervek szerint két éven belül esedékes.

A cég nemrég jelentette be indulását, támogatói között ott van többek között Eric Schmidt és Larry Page Google-vezérek, James Cameron filmrendező, és a Goildman Sachs bank volt vezetője, John C. Whitehead. A Planetary Resources a Földön nehezen és kis mennyiségben kitermelhető, de nagyon értékes fémeket bányászna aszteroidákon, például platinát és ritkaföldfémeket, amelyek a csillagászok szerint bőségesen megtalálhatók aszteroidákon. Becslések szerint 10 ezer aszteroida pályája közelíti meg a Földét rövid időre, ezekből 1500-on a landolás kisebb energiabefektetéssel járna, mint a Holdon.

A Planetary Resourcesnak jelenleg egy 40 fős, mérnökökből és csillagászokból álló csapat dolgozik, a legtöbbjük NASA-veterán.

Rovatok