Index Vakbarát Hírportál

Internetre költözhet a felsőoktatás

2012. augusztus 8., szerda 09:20

Az Egyesült Államokban sokan nem engedhetnek meg maguknak egy főiskolai diplomát, holott az átlagfizetést kínáló állásoknál többnyire megkövetelik a felsőfokú végzettséget. A Pew Internet and American Life Project 2012 márciusában végzett felmérése szerint a megkérdezett amerikaiak hatvan százaléka véli úgy, hogy az egyetemek pozitív hatást gyakorolnak az országban zajló folyamatokra, a diplomások nyolcvannégy százaléka pedig arról számolt be, hogy a felsőoktatásra fordított pénz jó befektetésnek bizonyult.

A Pew Research Center tavalyi felmérése során azonban a válaszadók 75 százaléka azt nyilatkozta, hogy a felsőfokú képzés túl drága egy amerikai átlagembernek, 57 százalékuk pedig úgy vélte, a felsőoktatás csődjét fogja jelenteni, hogy az oktatás színvonala közel sem olyan magas, mint amennyit a tanulók és a családjuk költenek rá.

Az egyetem olyan, mint a Reddit

A Pew az oktatás jövőjéről is kérdezte a válaszadókat. Hatvan százalékuk azt tartotta a legvalószínűbbnek, hogy a felsőoktatás 2020-ra gyökeresen megváltozik: sokkal nagyobb szerepet kapnak a telekonferenciák és a távoktatás, amivel jelentős megtakarítás érhető el a szakértői költségekben. A kérdezettek úgy vélik, a tanulással kapcsolatos tevékenységeket a diákok igényeihez igazítják majd, és hibrid csoportok jönnek létre, amelyek az online oktatást helyezik előtérbe, kevésbé kötődnek az intézményhez és a tantermekhez. A válaszadók szerint az oktatás emiatt rugalmasabbá válik, figyelembe veszi a tanuló képességeit, és vizsgák után személyre szabott értékeléseket kapnak.

A kutatási eredményeket vizsgáló Annalee Newitz, az io9 szerzője szerint ez a folyamat nem elképzelhetetlen; már most vannak olyan szolgáltatások és kezdeményezések, amelyek többé-kevésbé a főiskolai és az egyetemi életet modellezik. Ilyen például a Reddit, ahol az emberek tanulhatnak egymástól, barátságokat köthetnek, híres és érdekes emberek válaszolhatnak a kérdéseikre; ez pedig a felsőoktatási intézményekre emlékeztet. És mivel a jövőben valószínűleg egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy négy éven át tanuljanak egy felsőoktatási intézményben, teljes munkaidőben, távol az otthonuktól, a váltás egyre sürgetőbbnek tűnik.

Rovatok