Index Vakbarát Hírportál

Felülvizsgálják a szegedi szuperlézert

2012. augusztus 9., csütörtök 18:31 | aznap frissítve

A kormány teljes felülvizsgálatba kezd a szegedi ELI projekt ügyében, közölte a kormányszóvivői idoda. A fejlesztési kabinet szerint a kiemelt beruházás rendkívüli jelentősége miatt nem kerülhet veszélybe, ezért sürgős lépések szükségesek.

Szerdai ülésén a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság (NFK) áttekintette a szegedi kutató szuperlézer megalkotását célzó ELI projekt körül kialakult helyzetet. Úgy ítélték, ha nem történik változás, a projekt az előre tervezett 2015-ös időpontig biztosan nem valósul meg. A testület megállapítása szerint az elmúlt két évben Szegeden nem tettek meg mindent azért, hogy a kiemelt beruházás a megfelelő ütemben haladjon, és az állami ELI-HU Nonprofit Kft. vég felelősségét meg kell vizsgálni ebben. Augusztus 31-vel bezárólag az NFK elrendelte a projekt azonnali, teljes körű felülvizsgálatát.

A 60 milliárd forint értékű szegedi lézerprogram keretében széleskörű európai összefogással, több tagállam részvételével készülnek megalkotni a tudományos mérföldkőnek minősülő új kutatóeszközt. Szeged városa, a tágabb régió és egész Magyarország érdeke, hogy ne keletkezzen olyan zavar a beruházás folyamatában, amely veszélyeztetné a projekt megvalósulását, írta közleményében a kormányszóvivői iroda.

A teljes és gyors felülvizsgálattól azt várja a kabinet, hogy minden jelenleg aggodalomra okot adó problémát, minél hamarabb sikerül részletesen feltárni és megoldani. A projekt tudományos vezetője, az ELI-HU Nonprofit Kft. tudományos tanácsadó testületének elnökhelyettese, Prof. Dr. Krausz Ferenc lemondott.

Botka László, Szeged MSZP-s polgármestere az MTI-nek annyit mondott az ügyben, hogy szürreálisnak és érthetetlennek tartja az NFK megállapításait, és a beruházás előkészítését az elmúlt két évben maga a kormány veszélyeztette, amely egyetlen maga által szabott határidőt sem tartott be. A polgármester szerint a projekt előkészítéséért felelős állami cég vezetőjét a kormány nevezte ki, ráaádul a cég nem Szegeden, hanem Budapesten, az egyik minisztériumban működik, a szegedi önkormányzatnak és a Szegedi Tudományegyetemnek csak jelképes tulajdonrésze van benne.

Rovatok