Index Vakbarát Hírportál

Először használták vadon élő bika spermáját

2012. augusztus 14., kedd 11:28

Vadon élő bika spermájával termékenyítettek meg egy nőstényelefántot mesterséges úton, először a világon – jelentette be hétfőn a bécsi állatkert, ahol a beavatkozáson átesett Tonga nevű afrikai nőstényelefánt él.

Korábban két alkalommal végeztek mesterséges megtermékenyítést lefagyasztott spermával, a donor az első esetben egy afrikai elefánt, a másodikban egy ázsiai elefánt volt, de mindkettő fogságban élő bika volt, a magzat pedig elpusztult – közölte a schönbrunni állatkert.

„Ha az elefántbébi megszületik, első ízben lesz sikeres a megtermékenyítés lefagyasztott spermával, amely egy Dél-Afrikában vadon élő elefántbikától származik" – mondta az állatkert szóvivője.  A 26 éves Tonga jelenleg a vemhesség kilencedik hónapjában van. Az elefánttehenek 22 hónapon át hordják ki kicsinyüket.

A schönbrunni vagy bécsi állatkert a világ legrégebbi állatkertje. A mostani programban a berlini Leibniz-Institut für Zoo und Wildtierforschunggal (IZW), a franciaországi Beauval állatparkjával és az amerikai pittsburghi állatkerttel működött együtt.

Más állatokon, például orrszarvúkon már sikerrel hajtottak végre mesterséges megtermékenyítést, de a veszélyeztetett fajnak számító elefántoknál problémásnak bizonyult. A vadon élő bika spermájának felhasználása fontos, mert nagyon kevés elefántbika él a világ állatkertjeiben és állatparkjaiban.

Rovatok