Index Vakbarát Hírportál

Mutáns pillangókat találtak Fukusima környékén

2012. augusztus 16., csütörtök 17:53

Egy Ázsiában honos és elterjedt pillangófaj, a Pseudozizeeria maha példányain vizsgálták kutatók a tavalyi fukusimai atomkatasztrófa során a környezetet ért sugárzás hosszú távú hatásait. A Nature tudományos folyóiratban közölt tanulmány szerint az élővilágot ért radioaktivitás jóval komolyabb következményekkel járt, mint azt a közvélemény eddig gondolta, igaz, az emberekre valóban nem volt komoly egészségkárosító hatással a sugárzás.

A pillangófaj populációjában két hónappal a katasztrófa után 12 százaléknál találtak mutációt Fukusima közvetlen környezetében. A mutáció aztán gyorsan terjedt tovább: a következő generációban született pillangók esetében már 18, az utána következőben 34 százaléknál találták meg a sugárzás nyomait. A 2011 szeptemberében lezajlott második vizsgálatsorozatban a felnőtt egyedek 27, az újszülöttek 58 százalékánál figyelték meg a sugárzás okozta mutációt.

A radioaktív sugárzás a pillangók génekben okozott károkat, ennek leglátványosabb hatása, hogy eltűntek a szárnyaikról a jellegzetes barna pöttyök. Emellett deformálódott lábakról, szárnyakról, csápokról és szemekről is beszámoltak a kutatók a mutáció elterjedésével. A kutatók most az élővilág más tagjainak vizsgálatával próbálják kideríteni, pontosan milyen mértékű volt az atomerőmű katasztrófájának hatása az állatokra és növényekre. Azt mindenesetre sietnek leszögezni, hogy az ember szervezete jóval ellenállóbb a sugárzással szemben, mint a pillangóké, így a Fukusima környékén élőknek nem kell komolyabb genetikai mutációtól tartaniuk az őket ért sugárdózis miatt.

Rovatok