Index Vakbarát Hírportál

Egereken próbálják ki a férfi-fogamzásgátlót

2012. augusztus 17., péntek 17:48

Férfiaknak szánt új és hatékony fogamzásgátló tabletta kifejlesztésének lehetőségével kecsegtet egy egereken végzett vizsgálat. A laboratóriumi körülmények között vizsgált hím egerek teljesen terméketlenné váltak a szertől a kezelés ideje alatt. Az állatok lassabb hímivarsejteket termeltek, és azokból is kevesebbet. A vegyület, amelyet eredetileg egy nagyvolumenű rákkutatási projekt részeként teszteltek a szakemberek, nincsen hatással az állatok hormonrendszerére vagy szexuális étvágyára.

"Az állatok szexuális viselkedése és aktivitása teljesen normális volt" - mondta James Bradner, a bostoni Dana-Farber Rákkutató Intézet munkatársa, akinek tanulmánya a Cell című folyóiratban látott napvilágot. A szer hatása teljes mértékben visszafordítható: miután a kutatók nem adtak többet az egereknek, az állatok egészséges utódokat nemzettek, minden mellékhatás nélkül. A szakemberek szerint a vizsgálat azért rendkívül izgalmas, mert egyedülálló módon közelít a férfi fogamzásgátlás problémája felé, amelyre jelenleg olyan, kevésbé megbízható módszerek léteznek, mint az óvszerhasználat vagy olyan, végleges megoldások, mint a vazektómia (az ondóvezeték elkötése). Az eredmények alapján úgy tűnik, hogy a szer nem károsítja a spermatermelő sejteket, ám a tabletta hatása alatt azok egyszerűen elfelejtik, hogyan kell érett spermát előállítani - magyarázta a szakember.

Más kutatócsoportok korábban már előrukkoltak férfiaknak szánt hatékony hormonális tablettákkal, ám azok jelentősen feldúlják a férfiak hormonháztartását, ezért a gyógyszeripari vállalatok sem érdeklődnek az ilyenfajta szerek iránt. Függetlenül attól, hogy még számtalan vizsgálatra lesz szükség a pirula szabadalmaztatásáig, a kutatók bíznak abban, hogy az egerek és az emberek hasonló spermatermeléséből adódóan a módszer egy az egyben lefordítható lesz a férfiakra, ezáltal egy újfajta és hatékony stratégiát nyújtva a férfi fogamzásgátlásra.

Rovatok