Index Vakbarát Hírportál

Így szállt le a Curiosity

2012. augusztus 21., kedd 13:54

Korábban már több cikkben foglalkoztunk a NASA legújabb Mars-szondájának sikeres landolásával, és néhány olyan képet is láttunk már, ami a leszállás helyét vagy éppen a folyamatát mutatta, mostanáig azonban az amerikai űrhivatal adós volt a testközelből készült felvételekkel.

Az alábbi, a Spaceflight101.com szerkesztői által összeállított videón ott kapcsolódunk be a történésekbe, ahonnan a jármű aljára szerelt kamera szempontjából igazán érdekessé válnak a dolgok. A kapszulát a légköri súrlódástól védő hőpajzs lerobbantása az első momentum, ezt követően pedig a zuhanás utolsó két szakaszát, a fékezőrakétás irányított lassulást, illetve a Curiosityt lebegve a földre eresztő égi darus manővert követhetjük a marsi ereszkedés közben képeket készítő, a MARDI (Mars Descent Imager) nevű kamera összefűzött felvételein. Az utolsó pár másodpercben a lebegést biztosító rakéták keltette porviharban szinte semmit sem látni.

A második, szintén most közzétett videón a hőpajzs végzetét nézhetjük meg: a marsi felszín felett először csak a négy és fél méter átmérőjű alkatrész árnyéka tűnik fel, aztán hatalmas porfelhőt csapva a hőpajzs is megérkezik az 563 millió kilométeres utazás végére.

Rovatok