Index Vakbarát Hírportál

Szelephiba miatt csúszott az űrséta

2012. augusztus 21., kedd 09:32

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) két tapasztalt orosz kozmonautája hétfőn rendkívül gördülékenyen, kevesebb mint hat óra alatt végzett az űrsétájára szabott hosszú feladatsorral.

A Moszkva meletti, koroljovi repülésirányító központ közlése szerint Gennagyij Padalka és Jurij Malencsenko világűrbeli teendőit eredetileg hat és fél órásra tervezték.

Az űrállomás jelenlegi parancsnoka és fedélzeti mérnöke átszerelte az ISS Pirsz modulján lévő darukart a Zarja modulra, majd a Zvezda modul külsejére öt, becsapódó meteoritok ellen védő lemezt erősített, és egy különleges indító berendezéssel útjára bocsátott egy speciális műholdat. Ez utóbbi az űrszemét megfigyelését és követését végző orosz berendezés tesztjében volt fontos lépés; a műhold három hónapig kering majd a Föld körül, mielőtt a légkörbe lépve elégne.

Padalka és Malecsenko emellett leszerelték a Biorisk-MSN kísérletek kinti tartályát, és a terven felül további munkákhoz is hozzáláttak.

Mindehhez azonban kisebb fennakadás után láthattak hozzá. A zsilipkamra egyik szelepének hibája miatt szkafanderükben majdnem egy órán át várakoztak, hogy kiléphessenek a világűrbe. A hibáról a moszkvai irányítóközpont munkatársai tájékoztatták az űrsétára készülő legénységet. Padalka először azt üzente vissza, hogy nem baj, mert amúgy sem sietnek sehova, a hiba elhárítása után még annyit tett hozzá: elég unalmas volt lógni a zsilipkamrában.

Az űrállomás idei második űrsétája az ISS orosz részlegének történetében már a 37. volt. A tapasztalt Padalka ezzel már a kilencedik, Malencsenko pedig az ötödik fedélzeten kívüli bevetését teljesítette sokéves űrhajós karrierje során.

Az ISS-en jelenleg három orosz, két amerikai és egy japán űrhajós tartózkodik. Jövő héten a legénység japán és egyik amerikai tagja végez majd űrsétát.

Rovatok