Index Vakbarát Hírportál

Már készül a következő Mars-szonda

2012. augusztus 22., szerda 10:06

Bár még a Curiosity-küldetés sem indult el igazán, a NASA máris bejelentette következő Mars-projektjét, a 2016-ban induló Insightot. A szonda ezúttal nem Mars-járó lesz, hanem olyan leszállóegység, ami a landolás pontján maradva végzi el a tervezett vizsgálatokat. Az InSight elsősorban szeizmográfiai és geodéziai méréseket hajt majd végre, amelyekkel a sziklabolygók kialakulásának folyamatát ismerhetik meg jobban a kutatók.

A szonda ugyan kevésbé összetett, mint az augusztus hatodikán a helyszínre ért mobil társa, de ez nem jelenti azt, hogy tudományos szempontból kisebb jelentőségű eredményeket várnak tőle a program gondozói. A projekt 425 millió dolláros kerete (ez nem tartalmazza a hordozórakéta fellövésének költségeit) a hivatalos besorolás szerint az olcsóbbak közé tartozik, ennek megfelelően az InSight összesen két fő műszert visz magával.

A SEIS (Seismic Experiment for Interior Structure, vagyis szeizmikus kísérlet a belső felépítés megismerésére) a Mars szerkezetének és keletkezésének jobb megértését szolgálja majd, a HP3 (Heat Flow and Physical Properties Package, hőáramlási és fizikai tulajdonságokat vizsgáló csomag) pedig az a német tudósok által kidolgozott, a marsi felszínbe 5 méter mélyen lefúró szerkezet, ami a Mars belső magjából a felszín felé áramlő hő mennyiségét és áramlási folyamatait tárja majd fel.

Az InSight természetesen fel lesz szerelve távközlési műszerekkel, illetve képeket is rögzít majd a fedélzetére szerelt speciális kamerákon keresztül. A szonda amerikai, francia, német, osztrák, belga, kanadai, japán, svájci és brit kutatók közös munkája lesz.

Rovatok