Index Vakbarát Hírportál

Módosították a nemzetközi űrállomás pályáját

2012. augusztus 22., szerda 20:29

Két szakaszban, sikerrel módosították szerdán a nemzetközi űrállomás pályáját, amit az európai teherűrhajó hajtóművének hibája miatt egy hete nem tudtak megtenni. Az európai ATV (Automated Transfer Vehicle) teherűrhajó berendezései ezúttal rendben és időben működtek - jelentették az orosz űrközpontban. A pálya módosítására azért volt szükség, hogy a Szojuz TMA-04M lecsatlakozhasson és visszatérhessen a Földre, hogy a következő Szojuz teherűrhajó kiköthessen majd az űrállomáson.

A két szakaszban, közép-európai idő szerint előbb 11 óra 45 perckor, majd 15 óra 17 perckor elvégzett módosítás révén az űrállomás 420 kilométeres magasságba emelkedett a Föld körüli pályán. Az ATV-3 teherűrhajó segítségével május 26-a és június 18-a után már harmadszor korrigálták az ISS pályáját.

Az Interfax orosz hírügynökség arról is beszámolt, hogy egy amerikai és egy orosz űrhajós egy éven keresztül fog dolgozni az űrállomáson, így helyet tudnak adni a lehetséges űrturistáknak. A NASA Peggy Whitsont választotta ki erre a feladatra, az űrállomás első női parancsnokát, aki már két alkalommal járt odafenn, és hatszor lépett ki az űrbe. Az orosz űrhajóst még nem jelölték ki a Roszkozmosznál erre a misszióra.

Az Interfax már azt is tudni véli, hogy a következő űrturista 2015-ben Sarah Brightman angol popénekesnő lehet, aki nemrég megkapta az orvosi bizottság engedélyét Csillagvárosban. A név nélkül nyilatkozó orosz űrkutatási forrás szerint körülbelül egy hónap múlva hivatalosan is bejelentik a nevet. A Roszkozmosz egyelőre nem erősítette meg, hogy felújítanák az űrturista-programot. Vlagyimir Popovkin, az orosz űrkutatási hivatal vezetője március végén úgy nyilatkozott, hogy a hatóság 2014-ben tér vissza a kérdésre és a Szojuz űrhajók jöhetnek szóba a repülésekhez. Ehhez azonban tartalék űrhajóra van szükség, amelyet 2013 végére terveznek legyártani.

Rovatok