Index Vakbarát Hírportál

Nanotechnológiával gyógyítják a szívinfarktust

2012. augusztus 22., szerda 12:08

A szívinfarktus a leggyakoribb halálok világszerte. A korszerű szívgyógyászati beavatkozások jóvoltából a betegek jelentős hányada túléli a heveny rohamot, de a szívizomzat károsodása miatt szívelégtelenség alakul ki, ez pedig évről évre nehezebbé teszi a páciensek életét.

Tajvani kutatók a Science Translational Medicine szaklapban közölték a tanulmányukat, amelyből kiderült, hogy a nanotechnológia segíthet a koszorúér-elzáródás következtében károsodott szívizomzat gyógyításában. Patrick C. H. Hszie szívsebész munkatársaival sajátos technikát dolgozott ki a súlyos állapot kezelésére. A koszorúerek belső felszínének sejtjei oxigénhiány esetén kiválasztanak egy olyan anyagot, amely új erek keletkezését segíti elő. Ez igen hasznos folyamat, de ha az új erek szabályozás nélkül növekednek, a fokozott oxigénellátás rosszindulatú daganatos burjánzáshoz vezethet.

Az emberkísérletekre még várni kell

A kutatócsoport injekcióval nanorostokat és érnövekedést fokozó anyagot fecskendezett be a szívinfarktuson átesett patkányoknak. A nanorostokkal együtt alkalmazott érsejtnövekedési faktor az elhalt szívizomban két hétig fokozta az érfejlődést, ugyanakkor a mellékhatások csökkentek. Az új erek száma határozottan növekedett, és négy héttel az infarktus után a szívizom teljesítménye is javult.

A kutatók a patkányok után a szív- és érrendszer szempontjából az emberhez legjobban hasonló gerinces élőlényen, a sertésen is folytatta a munkát. A vizsgálatok tanúsága szerint a kombinált kezelés a sertésszíven is kedvező hatásúnak bizonyult. Hszie professzor és munkatársai azt remélik, hogy az eljárás emberen is ilyen eredményesnek bizonyul, de addig még sok vizsgálatra van szükség.

Rovatok