Index Vakbarát Hírportál

Egyre öregszik Afrika

2012. augusztus 23., csütörtök 20:36

Bár a népessége ma még fiatal, Afrikát sem kíméli az elöregedés, amely a fekete kontinensen jóval gyorsabb lesz, mint a fejlett országokban, és nagy kihívást jelent majd az idősek ellátását illetően – derült ki egy csütörtökön közzétett tanulmányból.

Ma a 15 évnél fiatalabbak teszik ki Afrika népességének 40 százalékát (mintegy egymilliárd fő), míg a világ össznépességében ez az arány 27 százalék – mutat rá a francia Nemzeti Demográfiai Kutató Intézet (INED) tanulmánya.

A következő negyven év során azonban a 60 év felettiek aránya (2010-ben 5,5 százalék) várhatóan megduplázódik számos afrikai országban, ha a termelékenység a jelenlegi ütemben csökken" – áll a tanulmányban. Az INED szerint az elöregedés jóval gyorsabb lesz, mint a fejlődő országokban.

Az idősek száma így megnégyszereződik Afrikában 2010 és 2050 között: 56 millióról 215 millióra nő, közel annyira, mint Európában (241 millió). Az afrikai kontinensnek ekkor 22,5 millió 80 évnél idősebb lakója lesz, azaz ötször annyi, mint jelenleg.

A kihívások között említi az INED, hogy Afrikában az idősek kevesebb mint 10 százaléka jogosult nyugdíjra, főként a hivatalnokok és a nagy állami vállalatok alkalmazottai. Másik nagy probléma, hogy az idősek többségének nincsen társadalombiztosítása.

Míg az idős afrikaiak jelenleg az ellátásuk terén általában a "családi hálózatokra" számíthatnak, a tanulmány szerint a kontinensen megfigyelhető jelentős szociális és társadalmi változásoknak hatásuk lesz a családi struktúrákra is.

A fiatalok például mindenütt igyekeznek emancipálódni és kikerülni az idősek gyámsága alól, és az idősek társadalmi státusa sokat veszített a korábbiakhoz képest.ű

A mezőgazdasági források csökkenése miatt a fiatalok városokba költöznek, ahol a lakások kisebbek és drágábbak. Növekszik a dolgozó, diplomás, tanuló nők száma, ezáltal szintén megváltozik az életmód és csökken az időseknek nyújtott támogatás. Következésképpen az afrikai országoknak megfelelő politikákat (társadalombiztosítás, nyugdíj) kell alkalmazniuk, hogy meg tudják oldani az elöregedés okozta kihívásokat – mutat rá az INED.

Rovatok