Index Vakbarát Hírportál

Nem lesz kötelező atomellenőrzés

2012. augusztus 27., hétfő 19:40

A nukleáris biztonság javítására figyelmeztette a kormányokat a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója hétfőn Bécsben egy nemzetközi konferencián, másfél évvel a fukusimai atomerőmű-baleset után. Amano Jukija szerint sok még a tennivaló.

A Nukleáris Biztonsági Egyezmény soron következő felülvizsgálati konferenciáját előkészítő ötnapos rendezvényen a 75 tagállam képviselői tanécskoznak a Japánban történt baleset tanulságairól. Az 1986-os csernobili katasztrófa megkötött szerződés 1996-ban lépett életbe.

A NAÜ tavaly szeptemberben akciótervet fogadott el a nukleáris biztonság javításáról. Amano hétfői beszédében méltatta az akcióterv megvalósításában elért eredményeket. Ezek között sorolta fel az atomerőművek sérülési kockázatainak hatékonyabb felmérését, a vészhelyzeti készültség javítását és a NAÜ biztonsági normáinak felülvizsgálatát.

Az akcióterv azonban nem változtatott azon a gyakorlaton, hogy a szervezet csak a tagállamok meghívására végezhet ellenőrzést az atomerőművekben. Amano eredetileg kötelező, rendszeres ellenőrzéseket javasolt, és az ENSZ égisze alatt működő szervezet szerepének erősítését kezdeményezte. Korábbi értesülések szerint az Egyesült Államok, Pakisztán, India és Kína ellenezték a kötelező nemzetközi ellenőrzéseket, míg Németország és Franciaország a szigorúbb változat mellett voltak.

Az akcióterv végrehajtásában egy év alatt elért eredményeket a NAÜ szeptemberi közgyűlése értékeli majd.

Rovatok