Index Vakbarát Hírportál

Ezért nem szeretik a férfiak a zöldségeket

2012. augusztus 29., szerda 17:11

Az eddigi is tapasztalati tény volt, hogy a  férfiak jóval kevésbé szeretik a zöldségeket, mint a nők. Amerikai kutatók azonban megtalálták a tudományos magyarázatot is. A férfiak nemcsak kevesebb gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak, hanem egyáltalán nem érdekli őket a téma.

”A tanulmány eredményei alapján a férfiak nem igazán hisznek abban, hogy a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása fontos része lenne az egészséges életnek” – mondta John A. Updegraff, a kutatás vezetője. Az is kiderült, hogy a férfiak úgy érzik, kevésbé képesek az egészséges étkezésre figyelni, főleg a munkahelyen vagy a tévé előtt.

Az eredmények arra utalnak, hogy az üzenetek, amelyek egészségesebb étkezésre ösztönzik a nőket, a férfiaknál nem működnek. „Lényeges, hogy segítsünk megértetni a férfiakkal az egészséges életmód fontosságát, valamint fejleszteni kell bizalmukat azzal kapcsolatban, hogy meg tudják hozni ezeket a döntéseket." – írja a tanulmány.

Hiszünk-e a zöldségekben?

Updegraff és kollégái azt vizsgálták, hogy a tervezett viselkedés nevű pszichológiai elmélet megmagyarázza-e a tanulmány eredményeit. Az elmélet szerint kapcsolat van az emberek hite és a viselkedésük között. A kutatók három hitet vizsgáltak meg, amely egészségesebb étkezésre motiválhatja az embereket: hozzáállásukat a gyümölcsökhöz és zöldségekhez, a diéta feletti ellenőrzés érzését, és annak tudatát, hogy más emberek javítani akarják étkezésük minőségét. Úgy tűnik, mindegyik tényező sokkal inkább befolyásolja a nőket, mint a férfiakat.

A tanulmány az amerikai National Cancer Institute's Food Attitudes and Behavior által elvégzett 2007-es kutatás adataira támaszkodik, melyek az emberek ételekkel kapcsolatos szokásaikat mérték. A válaszadók 40 százalék 35 és 54 év közötti volt.

Rovatok