Index Vakbarát Hírportál

2,5 millió fekete lyukat térképezett fel a NASA

2012. augusztus 30., csütörtök 16:40

Két és félmillió fekete lyukat térképezett fel az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) elnevezésű, széles látószögű, infravörös sugárzást felmérő csillagászati műholdja.

Az űreszköz 2009 decembere és 2011 februárja között gyűjtötte az adatokat, kétszer szkennelte a teljes égboltot infravörös fényben, felvételek millióit készítve. A megfigyelések adatait közzétették, lehetővé téve az asztronómusok számára a szabad kutatásokat és felfedezéseket – olvasható a Space.com-on.

„A csillagászati műhold 2,5 millió aktív fekete lyukat talált, a legtávolabbi tízmilliárd fényévnyire van” – közölte Daniel Stern, a NASA bolygókutató részlege, a Jet Propulsion Laboratory csillagásza. Ezeknek az objektumoknak a kétharmadát korábban sohasem észlelték, mivel a látható fény számára áthatolhatatlanul vastag porfüggöny mögött rejtőzködnek. A fekete lyukak azonban felhevítik a port, miközben elnyelik, az emiatt képződő infravörös sugárzást észleli a WISE csillagászati műhold.

„A WISE könnyűszerrel megtalálja a fekete lyukakat, a NASA röntgencsillagászati műholdja, a júniusban felbocsátott NuSTAR (Nuclear SpectroscopicTelescope Array) segítségével pedig többet megtudhatunk arról, hogy miképp alakulnak és növekednek a fekete lyukak” – magyarázta Stern.

Rovatok