no

Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták a Tejútrendszer ikertestvéreit

2012. augusztus 30., csütörtök 12:47

Aaron Robotham, a Nemzetközi Rádiócsillagászati Kutatóközpont (ICRAR) és a skóciai Szent András Egyetem asztronómusa kollégáival a GAMA (Galaxy and Mass Assembly) projektben nyilvántartott, mintegy 340 ezer galaxis adatait elemezte, miközben a Tejútrendszerre emlékeztető csillagvárosokat kerestek.

Noha a Tejútrendszerhez hasonlító spirálgalaxisok igen elterjedtek a világegyetemben, Robotham szerint eddig nem találtak olyat, amelyek a Kis és a Nagy Magellán-felhőhöz hasonló, kísérő törpegalaxisokkal rendelkeztek volna. A kutatások során mindössze tizennégy olyan galaxisrendszert találtak, amelyek a Tejútrendszerhez hasonlóan társakkal rendelkeztek. Közöttük összesen kettő olyan akadt, amelynek a Kis és a Nagy Magellán-felhőre emlékeztető társa van.

Robotham azt is elmondta, hogy az otthonunkul szolgáló galaxis teljesen átlagosnak mondható, de a közeli Magellán-felhőkhöz hasonlatos kísérők igen ritkák, ráadásul úgy vélik, hogy rövid életűek is. Robotham szerint érdemes kiélvezni a galaxisok látványát, ugyanis valószínűleg csupán néhány milliárd évig maradnak közelünkben.

Rovatok