Index Vakbarát Hírportál

Génterápiával állították vissza egerek szaglását

2012. szeptember 3., hétfő 12:27

A University of Michigan Medical School tudósainak egy csoportja génterápiával vissza tudta állítani egerek szaglását a csillószőrök visszanövesztésével. Az eredmény reményt adhat azoknak az embereknek, akik nem érzik a szagokat.

A kutatók szerint még sok idő kell ahhoz, hogy a munkájuk eredményét az embereken is kipróbálhassák. A módszerrel elsősorban azoknak tudnak segíteni, akik valamilyen genetikai rendellenesség miatt nem érzik a szagokat, azokon nem, akik időskorra vagy valamilyen trauma miatt vesztették el szaglóképességüket. A kutatással jobban meg tudják ismerni a szaglószervek működését a sejtek szintjén is.

Az egereken génterápiát alkalmaztak, ezzel vissza tudták állítani a szaglószervi funkciókat – magyarázta Jeffrey Martens professzor. A neuronokat rávezették arra, hogy átadják a szaglás érzetét.

Az egerek mind genetikai rendellenességben szenvedtek, az IFT88 nevű fehérje hiánya miatt kevés csillószőr nőtt a szaglószervükben. Azok az egerek, melyek nem tudnak szagolni, elégtelenül táplálkoznak és hamarabb elpusztulnak, mint egészséges társaik. A kutatóknak sikerült normális IFT88-at juttatni a sejtekbe. Azt figyelték meg, hogy újranőttek a csillószőrök, és megváltoztak az egerek étkezési szokásai.

Alig tizennégy nappal a háromnapos kezelés után az egerek súlya hatvan százalékkal nőtt, jóval többet ettek, mint korábban. A sejtek vizsgálatánál pedig kiderült, hogy azok a neuronok, melyek érintettek voltak a szaglásban, normálisan működtek, amikor az egerekkel erős szagú anyagokat szagoltattak. Molekuláris szinten tehát helyre tudták állítani a hiányzó funkciókat. Miután ezt sikerült, a sejtek újra tudták növeszteni a csillószőröket.

Rovatok