Index Vakbarát Hírportál

Gyönyörű szupernóvát talált a Hubble

2012. szeptember 3., hétfő 16:03

Fényes szupernóvát, egy Napnál nagyobb tömegű csillag ellobbanását fotózta le az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és az Európai Űrügynökség (ESA) Hubble-űrteleszkópja. A Hubble arról az NGC 5806 katalógusjelű spirálgalaxisról készített felvételeket, amely nyolcvanmillió fényévnyire, a Szűz (Virgo) csillagképben található. Az eszköz olyan, a galaxisban felrobbant csillagot, szupernóvát fotózott, aminek detonációját 2004-ben lehetett a Földön észlelni, és az SN 2004dg katalógusjelet kapta – olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

A látható fény és az infravörös tartományban készített képek azért érdekesek, mert a Hubble archívumában szerepelnek a szupernóva-robbanás előtti felvételek is a galaxisról. Mivel a szupernóvák viszonylag ritkák, ráadásul nehéz megjósolni, hogy mikor robban fel egy-egy csillag, a robbanás előtti és utáni állapotot rögzítő felvételek rendkívül értékesek az asztronómusok számára.

A felvételeken látható a spirálkarok ölelésében megbúvó korong alakú galaxisdudor. Ebben található a szupermasszív fekete lyuk is, amely falánkan habzsolja a környezetében lévő anyagot. Ahogy a fekete lyukba özönlenek a porok és gázok, az anyag felizzik, és erőteljes sugárzást bocsát ki. A galaxisdudor a spirálgalaxisok belső részén elhelyezkedő, egymáshoz szoros közelségben lévő csillagok hatalmas csoportját jelenti.

Rovatok