Index Vakbarát Hírportál

A felmelegedés növeli a biodiverzitást

2012. szeptember 4., kedd 13:35

A yorki, glasgowi és leedsi egyetem kutató kimutatták, hogy a Föld élővilágának diverzitása nő az éghajlat felmelegedésével. Ezt az elmúlt 540 millió év fosszíliáit és más geológiai leleteit vizsgálva állapították meg. A biodiverzitás növekedése természetesen az új fajok kialakulásán múlik, és teljesen normális, ha előtte a meglévő fajok kihalása előzi meg a folyamatot.

A kutatók szerint a mostani felmelegedés más, nem valószínű, hogy növekedne az élővilág változatossága, sokkal hosszabb idő kell az új fajok kialakulásához, mint amilyen gyorsan most melegszik a Föld. Valószínűleg most inkább kihalások lesznek.

A tanulmány egy régebbi tanulmány pontosítása, amely bizonyos időközönként vizsgálta a biodiverzitást, de most jóval több adat állt a rendelkezésre. Az előző tanulmány csak a kihalásokra figyelt fel, míg a mostani egyértelműen azt állítja, hogy a folyamatnak része a változatosság növekedése is.

Alistair McGowan, a tanulmány egyik szerzője szerint furcsa kettősség jellemző az éghajlat és a fajok száma között. Míg az egyenlítői melegebb éghajlat felé haladva egyre több fajjal találkozhatunk, ha időben nézzük a felmelegedést pont az ellenkezőjét láthatjuk. Vagyis minél inkább melegszik a Föld, annál több faj hal ki. A mostani tanulmány helyre teszi a dolgokat, hiszen kimutatták, hogy a kihalás csak egy része a folyamatnak.

Rovatok