Index Vakbarát Hírportál

Fogkefével szereltek az űrállomáson

2012. szeptember 6., csütörtök 09:38

Sikeres űrsétát hajtott végre a Nemzetközi Űrállomás (ISS) két asztronautája szerdán: ezúttal már ki tudtak cserélni az űrállomás burkolatán az egyik, meghibásodott áramelosztó-szekrényt. Az új eszköz egyike annak a négy áramelosztónak, amelyek a nyolc napelemes szárnyról juttatják el az elektromosságot a 100 milliárd dolláros űrállomás részeibe.

Az űrsétát vezető amerikai űrhajósnő, Sunita Williams és a japán Akihiko Hoside egy héten belül már másodszor hagyta el az ISS-t. A múlt héten csütörtökön azonban a tervezettnél hosszabb, több mint nyolc órás külső munkálatok során egy beszorult rögzítőcsavar miatt nem sikerült a helyére illeszteniük az új, száz kilogrammos áramelosztót.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) remélte, hogy a csavarok és csavarmenetek megtisztítása elegendő lesz a múlt heti felszerelési kísérlet során fellépett probléma elhárításához, bár a mérnökök tizenöt oldalon át taglalták a lehetséges megoldásokat. Williams – akinek a szerdai már a hatodik űrsétája – és Hoside most saját készítésű eszközökt, egy fogkeféből, egy fémrúdból és sűrített nitrogénes palackból kialakított tisztítószerszámot is magukkal vittek az űrbe. Ezzel végül sikerült is eltávolítani a fémreszeléket a rögzítőcsavarnak előkészített furatból.

A két űrhajós ezúttal hat óra 28 percet tartózkodott a nyílt világűrben, sikeresen végrehajtva a kitűzött feladatokat. Az áramelosztó cseréje mellett kicserélték a Canadarm nevű automatikus robotkaron az elromlott videokamerát.

Rovatok