no

Index Vakbarát Hírportál

Óriásgilisztára bukkantak Kínában

2012. szeptember 6., csütörtök 14:32

Kína délkeleti részén óriásgilisztát találtak egy családi ház kertjében. Először a családfőnek akadt meg rajta a szeme, aki először kígyónak nézte, ezért óvatosan közeledett hozzá, de elképedve állapította meg, hogy közönséges, csak éppen óriásira nőtt földigilisztáról van szó. A férfi úgy döntött, hogy megtartja az óriásgilisztát; azt tervezi, hogy tovább nevelgeti, hátha még hosszabbra nő. A brit Metro újság szerint a környék lakosai az állat csodájára járnak.

A földigiliszták hossza a fajtól függően változó lehet, de a kínai giliszta félméteres testhossza a kategóriájában alighanem világrekordnak számít. Bár Dél-Afrikában előfordulnak több láb hosszúra nőtt gyűrűsférgek is, a közönséges földigiliszták általában csak néhány hüvelyk hosszúak, és ritkán nőnek 25 centiméternél hosszabbra.

A giliszta feltehetően azért nőhetett ilyen nagyra, mert az életfeltételei rendkívül kedvezők voltak. Az időjárás az állat lakhelyének környékén a szokásosnál jóval csapadékosabb volt, valószínűleg az átlagosnál több táplálékhoz jutott, és a gilisztákra vadászó állatokat is szerencsésen elkerülte.

Rovatok