Index Vakbarát Hírportál

Ősi maja színházat tárnak fel Mexikóban

2012. szeptember 7., péntek 18:21

1200 éves maja színházat tártak fel Mexikóban, Chiapas tartományban, a Plan de Ayutla régészeti helyszínen. "Egyedülálló színházról van szó, amelyet a fellegvárban, 42 méteres magasságban fedeztünk fel. A színpadot palotaegyüttes vette körbe" - mondta el Luis Alberto Martos López, a régészeti projekt igazgatója.

Az északi fellegvárban lévő helyszínt minden oldalról épületek vették körül, amelyeket Kr.e. 550 és Kr.e. 250 között emeltek. Kr.u. 850 táján az egyik épület 8 méteres homlokzatát ledöntötték, hogy kinyissák a teret és egyfajta hangvetőt hozzanak létre. Ez különbözik minden más színháztól: míg a többi hasonló létesítmény tömegek szórakoztatására szolgált, ennek a nézőterén legfeljebb 120-an százhúszan fértek el.

Az amfiteátrum mellett sípokat és okarinákat, valamint a maja isteneket ábrázoló szobrokat tártak fel. A létesítményt az elit tagjai valszínűleg arra használták, hogy legitimálják hatalmukat politikai színműveket előadva a helyi közösség kiválasztott tagjai előtt. A létesítmény egyfajta politikai nagygyűlések színhelyéül is szolgált.

Rovatok