Index Vakbarát Hírportál

Rekordmélységbe fúrtak az óceán fenekén

2012. szeptember 7., péntek 15:06

A Csikju nevű tudományos fúróhajó új rekordot állított fel a mélytenegeri fúrásban azzal, hogy 2200 méterről hoztak fel kőzetet a Csendes-óceán északnyugati részéről, Japán Simokita Peninsula nevű területéről. A  Csikju a Deep Coalbed Biosphere nevű, nemzetközi tengerkutatási (the Integrated Ocean Drilling Program  -IODP). program 337-es sorszámú expedícióján érte el ezt a mélységet. Az expedíciót július végén indították. A korábbi rekordot az 504B nevű hajó érte el 2111 méterrel.

„Ezzel ablakot nyitottunk a tudományos óceánfúrás új korszakára. Ez a rekord csak a kezdet a  Csikjunak. A tudományos hajó óriási lehetőségek előtt áll, olyan mélységeket fedezhet fel, amelyeket még sosem tanulmányozott az emberiség. A mélytengeri minták nagyon értékesek, biztos vagyok benne, hogy kiterjesztik tudásunkat a Földről, az életről” – mondta Science Dailynek Fumio Inagaki az expedíció egyik vezetője.

A  Csikju a tudományos fúróhajók legmodernebb technológiáját képviseli, akár tízezer meter mélyre is képes fúrni. Arra tervezték, hogy elérje a Föld mélyebb régióit, például a földköpenyt. Az expedíció elsődleges célja az volt, hogy 2200 méter mélyre fúrjanak, majd onnan jó minőségű mintákat hozzzanak vissza a mélyen eltemetett szénből.

A nemzetközi kutatócsoport az összegyűjtött mintákat a hajón berendezett laboratóriumban elemzik,A kutatással betekintést nyerhetnek a szénhidrogénekkel kapcsolatos nagy mélységben fellelhető életre.

Rovatok