Index Vakbarát Hírportál

Kétmillió eurót is kaphat egy kiváló tudós

2012. szeptember 10., hétfő 15:28

Az Európai Kutatási Tanács (EKT) pályakezdő kutatóknak szánt ösztöndíja esetenként akár a kétmillió eurót is elérheti, ami alkalmat teremt a legígéretesebb tehetségeknek, hogy megvalósítsák elképzeléseiket az úttörő jellegű tudományos kutatások terén. Ez az EKT eddigi legnagyobb ilyen ösztöndíjprogramja.

A kiválasztott projektek a témák széles skáláját ölelik fel, a földközi-tengeri térség megújulóenergia-együttműködésének társadalmi hatásaitól a lézeres hallókészülékeken át, az épületekben alkalmazandó optikai távérzékelési technológiákig.

"A legfontosabb európai prioritások közé tartozik, hogy forrásokat biztosítsunk a világszínvonalú felderítő kutatásokhoz és a tudósok következő generációjának támogatásához. Öt év alatt világszerte fogalommá vált az EKT-ösztöndíj, amelynek segítségével Európában tarthatjuk és Európába hívhatjuk a kiválók közül is a legkiválóbbakat" – nyilatkozott az ösztöndíjprogrammal kapcsolatban Máire Geoghegan-Quinn, a kutatásért, innovációért és tudományért felelős uniós biztos.

Az EKT arról is beszámolt, hogy az idén hatodával többen, több mint 4 700-an pályáztak az ösztöndíjra, a legtöbben műszaki és természettudományos szakterületről. Az Európai Kutatási Tanácsot 2007-ben hozta létre az Európai Unió.

Rovatok