Index Vakbarát Hírportál

Végveszélyben a lajhár és az antilop

2012. szeptember 11., kedd 18:35

Nemzetközi természetvédő csoportok kedden mutatták be a világ száz legveszélyeztetettebb állat-, növény- és gombafajának listáját, és azonnali cselekvésre szólítottak fel védelmükben. A Tarzan kaméleon, a törpe háromujjú lajhár, a vietnami antilop és a kanalas partfutó (Eurynorhynchus pygmeus) is a világ legveszélyeztetettebb fajai közé tartoznak, amelyeket a dél-koreai Csedzsu szigeten rendezett konferencián mutattak be jelentésükben a természetvédelmi szervezetek. Ez volt az első alkalom, hogy a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) fajmentő bizottságának több mint nyolcezer kutatója dolgozott együtt, hogy létrehozzák a száz állat-, növény- és gombafajt felsoroló listát.

Jonathan Baillie, a Zoológusok Londoni Társaságának (ZSL) igazgatója szerint a társadalom és a fajfenntartó mozgalmak egyre inkább a „mit tesz értünk a természet” trendjét követik, amely keretében a fajokat és élőhelyeiket az alapján értékelik és rangsorolják, hogy milyen hasznot hajtanak az embereknek. Ez jelentősen megnehezíti a Föld leginkább veszélyeztetett fajainak védelmét.

A törpe háromujjú lajhárra (Bradypus pygmaeus) vár a legzordabb jövő. Ez az állat csakis a Panama partjaitól 17 kilométerre lévő Escudo-szigeten él meg. Hasonlóan veszélyeztetett az alig néhány éve felfedezett Tarzan kaméleon, amelynek természetes élettere mindössze tíz négyzetkilométer Madagaszkár szigetén. A hanyatlás hátterében egyértelműen az emberi tevékenység áll, a szakértők szerint azonban elkerülhető a fajok kihalása, ha  megfelelő lépéseket teszünk a megmentésük érdekében. A Przsevalszkij-lovat vagy a púpos bálnát például sikerült megmenteni a kihalástól.

A kongresszus holnapján található információk szerint a listában felsorolt, 48 országból származó állatok és növények eltűnhetnek a Földről, ha a jövőben semmi sem történik a védelmükben. Ellen Butcher, a ZSL munkatársa, a tanulmány társszerzője szerint minden felsorolt faj különleges és pótolhatatlan. Ha eltűnnek, nincs az a pénz, amely visszahozhatja őket, de ha azonnal cselekednénk, megadhatnánk nekik a túlélés lehetőségét. Ehhez azonban olyan hozzáállásra van szükség, amely elismeri, hogy minden fajnak veleszületett joga van a létezéshez.

Rovatok