Index Vakbarát Hírportál

Gyalog szeli át az Antarktiszt egy expedíció

2012. szeptember 17., hétfő 16:38

Újabb antarktiszi rekord van készülőben: ismét útra kel Ranulph Fiennes, korunk egyik legnevesebb felfedezője, aki elsőként akarja átszelni gyalog a déli félteke telén a Déli-sarkvidéket.

Az expedíció hat hónapig fog tartani, és résztvevőinek akár a mínusz 90 Celsius-fokos hőmérséklettel is meg kell küzdeniük, nem beszélve a hófúvásokról és a sötétségről. Az 68 éves Ranulph Fiennes járt már a Déli- és az Északi-sarkon, de meghódította a Mount Everestet, a világ legmagasabb hegycsúcsát is. Antarktisz gyalogos átszelése nyáron rekordot jelentene. Erről Fiennes azt mondta: "Azért csináljuk, mert szeretünk világrekordokat felállítani".

A kalandor és csapata decemberben kel útra hajón Angliából a Déli-óceán felé. Az Antarktisz átszelését 2013. március 21-én, a déli-sarki tél első napján kezdik meg. "Már 25 éve fontolgatjuk ezt az expedíciót, de azt gondoltuk, hogy lehetetlen" – fogalmazott Fiennes. "Hallottuk, hogy norvég felfedezők fontolgatják, útra kelnek. Erre azt mondtuk magunknak, hogy meg kell próbálnunk" – viccelődött a száz évvel ezelőtti norvég-brit versenyfutásra utalva, amikor Roald Amundsen és Robert Falcon Scott expedíciója egyszerre akarta meghódítani a Déli-sarkot.

A brit küldetés tagjai, bár gyalogolni fognak, néhány szánt azért visznek magukkal, azokon lesznek a túléléshez szükséges felszerelések. Az expedíció tudományos céljai közé tartozik majd, hogy felmérjék a hótakaró változásait és a felmelegedés déli póluson tapasztalható hatásait.

Rovatok