Index Vakbarát Hírportál

Napfogyatkozást fotózott a Curiosity a Marson

2012. szeptember 17., hétfő 11:20

A néhány hete a Marson dolgozó 2,5 milliárd dolláros mozgó laboratórium, a Curiosity ritka látványosságot fotózott: részleges napfogyatkozást a Marson. Napfogyatkozást a Földön akkor figyelhetünk meg, amikor a Hold éppen bolygónk és a Nap közé kerül, és árnyékot vet a Földre. A Marsnak két holdja is van, a Phobos és a Deimos (a római mitológiában ők Mars isten gyermekei), így napfogyatkozás is sűrűbben fordul elő, igaz nem is annyira látványos, mint nálunk, a Mars holdjai ugyanis sokkal kisebbek, mint a mi Holdunk.

A Curiosity a marsi Gale-kráterből azt fotózta le, ahogy a Phobos hold beúszik a Nap elé. Egyelőre csak egy kis felbontású előzetes képet küldött róla haza, de a programja szerint a jelenségről több száz, jó minőségű felvételt készít, és ebből videót is fognak összevágni a NASA szakemberei. A nagy felbontású képék a Mars-járó rendelkezésére álló limitált sávszélesség miatt csak később fognak megérkezni a földi irányítóközpontba.

A következő néhány napban még kétszer nyílik alkalma a Curiositynek a marsi napfogyatkozás megfigyelésére a NASA csillagászainak számításai szerint.

Rovatok