Index Vakbarát Hírportál

Bírálják a rákos patkányokról írt tanulmányt

2012. szeptember 21., péntek 17:29

Szakmai kritikák érték kutatási módszertana miatt azt a szerdán közzétett tanulmányt, aminek a francia szerzői a génmódosított kukoricával való etetés és a patkányok nagyobb egészségügyi kockázata között állapítottak meg kapcsolatot.

A kutatásvezető szerint munkájuk az eddigi legrészletesebb a témában. Gilles-Eric Seralini, a Caeni Egyetem munkatársa kutatócsoportjával szerdán jelentette be, hogy az NK603 jelű, a Roundup nevű gyomirtószerrel szemben ellenálló, génmódosított kukoricával etetett, vagy a szóban forgó gyomirtószert tartalmazó vízzel itatott kísérleti állatok korábban pusztultak el, mint a normál étrenden tartott társaik.

A Food and Chemical Toxicology című szakfolyóiratban megjelent, valamint egy londoni sajtótájékoztatón ismertetett tanulmány szerzői szerint a GM-étrenden tartott állatoknál gyakrabban alakultak ki daganatok, ahogyan a máj- és vesekárosodás is nagyobb arányban fordult elő közöttük.

A tanulmányhoz nem köthető szakértők azonban szkeptikusan fogadták az eredményt, szerintük a francia csoport statisztikai módszere „nem konvencionális”.

Az NK602 jelű kukoricafajtát kifejlesztő és forgalmazó Monsanto a korábbi kritikákat azzal hárította el, hogy a francia kutatók megalapozatlan következtetésre jutottak.

Seralini úgy véli, hogy a patkányok teljes életciklusát végigkövető teszt reálisabb képet ad a kockázatokról, mint a korábbi, 90 napos etetési kísérletek, amelyekre a GM-növények engedélyezését alapozták. Seralini egy csütörtöki brüsszeli sajtókonferencián megvédte a tanulmányukat, mondván, hogy azt a világ legjobb élelmiszer-toxikológiai folyóirata lektorálta szakmailag a közzététel előtt.

Az Európai Bizottság közben felkérte az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságot (European Food Safety Authority, EFSA), hogy vizsgálja meg a francia tanulmány megállapításait. A vizsgálatnak része lesz a kutatás körülményeinek áttekintése is. Eredmény az év végére várható.

Rovatok