Index Vakbarát Hírportál

Megtette utolsó útját az Endeavour

2012. szeptember 21., péntek 13:07

Helyi idő szerint csütörtökön kora délután érkezett meg a kaliforniai Edwards légi támaszpontra az amerikai Endeavour űrsikló, az 1986-ban megsemmisült Challenger utódja, amely nemsokára a Los Angeles-i tudományos központ kiállítási tárgya lesz. A nyugdíjazott űrsiklót szállító, speciálisan átalakított Boeing 747-es repülőgép  csütörtökön 12 óra 50 perckor landolt a bázison, nagyjából 160 kilométerre északra Los Angelestől, a Mojave-sivatagban. Az Endeavour szerdán hagyta el a floridai Kennedy-űrközpontot, hogy megkezdje utolsó, országot átszelő útját.

Az űrsikló csütörtök reggel még egy tiszteletkört is tett az arizonai Tucson felett, ahol a 2011 májusi utolsó missziójának parancsnoka, Mark Kelly él a családjával. Az űrsikló várhatóan helyi idő szerint pénteken indul tovább a Los Angeles-i Nemzetközi Repülőtérre, ahol kisebb átalakításokon esik át, mielőtt októberben átszállítják a Kaliforniai Tudományos Központba. Az érdeklődők október 30-ától láthatják az intézmény új büszkeségét.

Bonyolult akadálymentesítés

Az űrrepülőgép négy önjáró, számítógép segítségével összehangolt kerekes jármű segítségével haladhat át Los Angeles utcáin. Egy mérnök joystickkal fogja irányítani a hatalmas űrrepülőt. A 19 kilométeres táv akadálymentesítésének jegyében  400 fát fognak kivágni, és átmenetileg több száz közlekedési lámpát, illetve közúti jelzőtáblát távolítanak el. A központ megígérte, hogy a kivágott fák helyére ezer újabbat fognak ültetni.

Az Endeavour 1991-ben került a NASA kötelékébe. Az utolsóként elkészült űrrepülőgép a Challengert váltotta fel, amely 1986-os fellövésekor megsemmisült, hét asztronauta halálát okozva. Húszéves pályafutása során az Endevaour huszonöt missziót teljesített, összesen 4677 fordulatot tett meg a Föld körül, 299 napot töltött a világűrben és közel 200 millió kilométert repült. Misszióinak jelentős részét a Nemzetközi Űrállomás építése és felszerelése tette ki. Az űrsikló tavaly májusban fejezte be 25. küldetését, amelynek keretében számos műszert, köztük a kozmikus sugárzás elemi részecskéit mérő, kétmilliárd dollár értékű Alfa-mágneses spektrométert (AMS-02) szállított a Nemzetközi Űrállomásra.

Az Endeavour testvérhajóját, a NASA legöregebb túlélőjeként tisztelt Discovery űrsiklót a Smithsonian Intézet Steven F. Udvar-Hazy Központjában állították ki, míg az Atlantist, amelynek tavaly júliusi hazatérésével lezárult a harminc éves amerikai űrrepülőgép-program, a Kennedy-űrközpont látogatókomplexumában novembertől tekinthetik meg az érdeklődők.

Rovatok