Index Vakbarát Hírportál

Örökké ketyeg a tér-idő kristály óra

2012. szeptember 25., kedd 15:07

A világmindenség vége után is működne az a négydimenziós tér-idő kristályból készült óra, amely eddig csak az elméleti fizikusok képzeletében létezett. A probléma annyira foglalkoztatta a kvantumfizikusokat, hogy egy nemzetközi kutatócsoportnak most végre sikerült megalkotnia a tér-idő kristály létrehozásának terveit. A munkát az Egyesült Államok energiaügyi minisztériumához tartozó Berkeley Lab tudósai vezetik.

Egy tér-idő kristálynak sok gyakorlati haszna lenne, mert a segítségével a tudósok hatékonyabban tudnák tanulmányozni azokat az egymással interakcióba lépő nagyszámú részecske viselkedését, valamint azok kvantumfizikai tulajdonságait.

Az Arxiv oldalán publikált tanulmány egy olyan eszközről ír (pdf), amely egy ioncsapda és a Coulomb-törvény alapján tébeli gyűrűalakú kristályt hoz létre. Gyenge statikus mágneses mező hatására a gyűrű forogni kezd, és soha nem áll meg. Az ilyen elven készült óra elméletileg a világegyetem vége után is tovább ketyegne.

Mivel az elmélet gyakorlati megvalósításáról még mindig csak egy tervével rendelkeznek a Berkeley Labs kutatói, egyelőre nem érdemes lecserélni az atomórákat, még mindig ezek mondják meg a legpontosabban, hogy mennyi az idő.

Rovatok