Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan véget ér a parlagfűszezon

2012. szeptember 27., csütörtök 11:07

Végéhez közeledik az idei parlagfűszezon – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat csütörtökön. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet aerobiológiai monitorozási hálózatának adatai szerint folyamatosan csökken a parlagfű-pollenterhelés, a parlagfű pollenkoncentrációja már sehol sem éri el a köbméterenkénti 100 szem értéket.

Parlagfűvel jelenleg leginkább az erdei utak, rakodók mentén, illetve a mezsgyéken lehet találkozni - írta az ÁNTSZ. Jelenleg Somogy és Tolna megyékben, illetve a Duna vonalát átlépve Bács-Kiskun megye keleti részén, továbbá az ország észak-keleti csücskében van még kiadva piros riasztás. Az ország túlnyomó területén viszont már csak a sárga színnel jelölt figyelmeztető jelzés van érvényben. Az Alpokalján és Eger környékén még ennél is jobb a helyzet, itt már nem éri el a tüneteket okozó mennyiséget a levegőben lévő parlagfű pollenszemek száma.

Az ÁNTSZ közleménye szerint, ha a következő napokban is hasonlóan alakul az időjárás, a parlagfű-pollenhelyzetben folytatódik a lassú csökkenés. Az esősebb időszak beköszöntéig várhatóan folyamatosan a figyelmeztető jelzés lesz érvényben. Az allergiások számára ez azt jelenti, hogy egy-egy melegebb napon újra jelentkezhetnek tüneteik, így az ÁNTSZ azt javasolja, hogy továbbra is szedjék ajánlott gyógyszereiket.

Rovatok