Index Vakbarát Hírportál

Meteoritból készült egy ősi buddhista szobor

2012. szeptember 27., csütörtök 13:53

A Stuttgarti Egyetem kutatói megvizsgáltak egy 1938-ban talált ősi buddhista szobrot és szerintük olyan ritka kőzetből készült, amely meteoritokban található meg. A szobor több mint ezer éves, a Vasember nevet kapta, nagyjából tíz kilogramm és a buddhista istent, Vaisravanát ábrázolja. Az Elmar Buchner vezette kutatócsoport szerint ataxitból készült, ami a vasmeteoritok egy családja és nikkelt tartalmaz.

A szobor azért különleges, mert keveredik benne a buddhista és a buddhizmus előtti Bon kultúra stílusa. Vaisravana egy északi buddhista király, Tibetben Jambhalaként is ismerik.

A szobor múltja egy Indiana Jones filmre hasonlít: egy náci expedíció 1938-ban talál egy ezeréves buddhista szobrot, amelyről később kiderül, hogy egy meteoritból készült. Megtalálója ugyanis Ernst Schäfer német zoológus volt – az nem ismert, hogyan találta meg a szobrot, de valószínűleg a szobron lévő szvasztika miatt vitték el Németországba. Münchenben aztán nyoma veszett, egy magángyűjtemény része lett, csak 2009-ben került megint elő.

Elmar Buchner csoportja volt az első, mely megvizsgálhatta a szobrot, így ők voltak azok, akik azonosítani tudták a kőzetet, amiből készült. Elméletük szerint a szobrot a Chinga meteoritból készítették, mely 15 ezer évvel ezelőtt zuhant le Szibéria és Mongólia határán.

A meteoritot hivatalosan csak 1913-ban fedezték fel, de azt a darabot, melyből a szobrot készítették már jóval korábban megtalálták. Ez az első emberi alak, melyet meteoritból készítettek – állítja Elmar Buchner, bár az is igaz, hogy az emberi történelem során nagy tisztelet övezett bizonyos meteorokat, elég csak a mekkai Kába kőre gondolni.

Rovatok