Index Vakbarát Hírportál

Fénykép készült egy kozmikus karambolról

2012. október 1., hétfő 09:16

Annak ellenére, hogy két galaxis karambolja nem ritka esemény, csak igen ritkán készül olyan fénykép, ami jól ábrázolja az emberi léptékkel elképesztően hosszú ideig tartó folyamatot. A Hubble űrteleszkóp legfrissebb képén azonban az az NGC 6745 jelű galaxis látszódik, ahol pár millió éve már folyamatban van a karambol, így jól megfigyelhető, ahogy az eredetileg nagyobb, spirálgalaxis formáját veszti a kisebb galaxissal való ütközés során. A nagyobb galaxisból leszakadó porfelhőben a vizsgálatok szerint már meg is kezdődtek a csillagképződéshez szükséges folyamatok.

A kozmikus baleset érdekessége, hogy a két rendszert alkotó csillagok és bolygók valójában nem érintkeztek, csak a galaxisokat körülvevő porok, gázok és mágneses mezők léptek kölcsönhatásba, az alakváltozásnál az ekkora léptéknél már nagyon erős gravitáció felel.

A galaxiskarambol olyannyira természetes része az univerzum alakulásának, hogy ez, a fekete lyukak képződésében amúgy kiemelten fontos mozzanat vár a Tejútrendszerre is. A csillagászok számításai szerint nagyjából négymilliárd év múlva csattanunk bele az ebben a most még 2,5 millió fényévnyire járó, de másodpercenként 270 kilométeres sebességgel közelítő Androméda-galaxisba.

Rovatok