Index Vakbarát Hírportál

A rabszolga hangyák bosszút állnak

2012. október 2., kedd 14:03

Létezik egy hangyafaj, mely más hangyabolyokat támad meg, hogy az elrabolt hangyák gondozzák a lárvákat. Susanne Foitzik hangyakutató tanulmányozta a fajt, és arra jött rá, hogy néhány bolynál ez visszaüthet.

A Protomognathus americanus hangyakolóniai rabszolgatartóként is ismertek, mivel megtámadják a rivális kolóniákat, elrabolják onnan a lárvákat. Ezeket arra használják, hogy a saját lárváikat gondozzák. Az ingyenmunkának azonban ára van.

Foitzik New Yorkban, Nyugat-Virginiában és Ohióban tanulmányozta a hangyák viselkedését, és talált olyan kolóniákat, amelyek visszatámadtak. Ezekben is úgy kezdődött az egész, hogy a Protomognathus americanus megtámadta a másik faj – ezúttal a Temnothorax longispinosus – otthonát, majd elrabolta a fiatal egyedeket.

A probléma akkor adódott, amikor az elrabolt hangyák elkezdtek felnőni: ekkor ugyanis egy kémiai anyagot bocsátanak ki magukból, ami megkülönbözteti őket a nevelt hangyáktól. A felnövekvő rabszolgák ezután már ellenségként tekintettek a nevelt hangyákra, és magukra hagyták vagy akár meg is ölték azokat.

Végül a rabszolga kolónia túlélési esélyei jobbak voltak, a rabszolga hangyák lárváinak 85 százaléka élte túl a megfigyelési időszakot, a rabszolgatartók lárváinak azonban csak a 45 százaléka.

Rovatok