Index Vakbarát Hírportál

Új emlősöket fedeztek fel Peruban

2012. október 3., szerda 11:49

Egy mexikói és bolíviai kutatókból álló csoport új fajokat fedezett fel Peruban, köztük majmot, oposszumot, tarajos sült – írja a National Geographic. Gerardo Ceballos ökológus tagja volt annak a csapatnak, mely 2011 szeptemberében a perui Tabaconas Namballe nemzeti parkban több új állatfajt talált. Ami kiemelkedővé teszi a felfedezést, hogy több új emlőst is találtak, ami egyre ritkább manapság.

Ceballos visszaemlékezései szerint még mielőtt odaértek volna, egy kicsi rókát láttak, ami az eddigi legdélebben talált róka lenne, de az is lehet, hogy egy teljesen új rókafajról van szó. A kutatók nyolc eddig nem ismert emlősfajt és három kétéltűt találtak a 29 ezer hektáros területen. Az egyik egy éjimajomféle, ez egy nagyon ritka faj, csak nagyon kevés példányt sikerült megfigyelni eredeti élőhelyén. A kutatók alig tudnak valamit róluk, nem tudják meddig élnek szabadon, milyen nagyra nőnek. A perui-ecuadori határ közelében talált éjimajomfélének egységesebb színe van és kisebb a koponyája, mint a területen élő másik két fajnak. Még nem adtak nevet az új fajnak.

A közönséges cickányoposszum majdnem kétszerese a környéken élő rokonainak, a legnagyobb, amit a területen találtak. A cickányoposszumok általában akkorák mint a patkányok, jellegzetes fülük, hosszú farkuk és hosszú ormányuk van. A most felfedezett kis fülű cickánynak sincsen még neve, ez sokkal kisebb az előbb említett cickányoposszumnál, rovarokat eszik. Nagyon apró szemeiről és alig látható füleiről lehet felismerni.

A területen talált tarajos sült nagysága és szokatlanul sötét tüskéi miatt hiszik új fajnak. A helyiek szerint még több olyan tarajos sül van a területen, amit még nem ismernek a kutatók, mert mutattak nekik olyan lenyúzott bőröket, melyek még nem ismertek eddig.

A nemzeti park erdeiben legalább 85 emlősfaj és 326 madárfaj él, eddig 23 hüllőfélét találtak. Ezek a számok azonban nőhetnek, ahogy a tudósok egyre mélyebben hatolnak az erdőben. Ugyanakkor az erdőirtások miatt lehetnek olyan fajok, melyekkel soha nem találkoznak az emberek.

Idén év elején jelentette be a WCS környezetvédő szervezet, hogy 365 növény- és állatfajt talált egy perui nemzeti parkban az amazóniai esőerdő felfedezésére indult kutatócsoport. Az akkori felfedezés 30 addig dokumentálatlan madárfajt, két emlősfajt (denevéreket), valamint 233 pillangót és lepkét is tartalmaz.

Rovatok