Index Vakbarát Hírportál

Kézi vezérlésű műholdak álltak pályára

2012. október 5., péntek 10:36

A japán űrhivatal, a JAXA pénteken először állított kézi vezérléssel Föld körüli pályára parányi műholdakat a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetéről. A kísérletben Hoside Akihiko japán űrhajós az ISS részét képező japán kutatómodul, a Kibo robotkarjának segítségével indította útjára a műholdakat. Ezeket egy, az űrállomáshoz erősített konténerből emelte ki és helyezte a megfelelő helyzetbe, majd onnan egy rugó segítségével gyorsította fel a megfelelő sebességre.

A műhold pályára állításának ez a módszere csökkenti az esetleges vibráció és túlterhelés veszélyét, ami akkor jelentkezik, amikor a műholdakat rakétával indítják. Az űreszközök szerkezete így egyszerűbb lehet, és az előállítási költségük is alacsonyabb.

A robotkarral öt, 10-20 centiméter átmérőjű műholdat állítottak pályára. Három közülük Japánban készült, kettő  pedig az Egyesült Államokban. Feladatuk egyebek között fényképeket készíteni a Földről. A Fitsat–1 elnevezésű műhold fényjeleket is sugároz a bolygónk felszínére, amelyeket felhőtlen időben távcsővel is lehet majd észlelni. Az űreszközök élettartamát száznaposra tervezték.

Rovatok